Το πένθος μπορεί να επηρεάσει το άτομο σε διάφορα επίπεδα, όπως σε συναισθηματικό με συναισθήματα θυμού, φόβου, ενοχής, ανασφάλειας, κενού και απόγνωσης, αλλά και σε σωματικό επίπεδο με διαταραχές ύπνου, αυξομειώσεις βάρους, μειωμένη ενέργεια και πονοκεφάλους.

Η διατήρηση του πένθους εξυπηρετεί την ανάμνηση και την προσκόλληση στο παρελθόν, κάνοντας τη διαχείριση πιο δύσκολη. Υπάρχουν, λοιπόν στάδια για τη διαχείριση του πένθους χωρίς αυτό να καθορίζει την ένταση και τη διάρκεια.

Τα 5 στάδια του πένθους

  • Στάδιο της άρνησης, κατά το οποίο το άτομο δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει την πραγματικότητα και επιλέγει να αποστασιοποιηθεί από την κατάσταση ως άμυνα.
  • Στάδιο του θυμού, κατά το οποίο το άτομο εμφανίζει οξυθυμία που μπορεί να εκφράζεται σε διάφορες πλευρές.
  • Στάδιο της διαπραγμάτευσης, κατά το οποίο το άτομο προσπαθεί να αποδώσει το γεγονός σε μια πιο ανώδυνη εξήγηση (Θεός ή μοίρα) και να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα.
  • Στάδιο της κατάθλιψης, κατά το οποίο ο θρήνος και η θλίψη υπερισχύουν και επηρεάζει όλους τους τομείς της ζωής του με αποτέλεσμα να αποδιοργανώνεται.
  • Στάδιο της αποδοχής, κατά το οποίο έχοντας το άτομο περάσει αυτή την επίπονη διαδικασία, εξοικειώνεται με την ιδέα της απώλειας και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της ζωής.

Είναι σημαντική, λοιπόν η ιδέα συμφιλίωσης του αποχωρισμού και η στήριξη από το οικογενειακό και το φιλικό περιβάλλον. Επίσης, η ανοιχτή έκφραση των συναισθημάτων βοηθάει στην αναγνώριση, την αποδοχή και την αντιμετώπιση των συναισθημάτων.

Περισσότερα στο boro.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *