Πόσο συνδέεται η ψυχική υγεία με το φαγητό; Η απάντηση είναι εύκολη αν σκεφτείς πως, σύμφωνα με έρευνες, το 90% της απώλειας του βάρους και η ετοιμότητά μας προς την αλλαγή οφείλεται σε ψυχολογικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι συναισθηματικοί παράγοντες, καθώς και οι αρνητικές σκέψεις για το σώμα μας επηρεάζουν σημαντικά, ώστε να πάρουμε αυτή την απόφαση και να κάνουμε το πρώτο βήμα δείχνοντας την αγάπη προς το σώμα μας με τη σωστή διατροφή.

Η συναισθηματική πείνα

Η εικόνα που έχουμε για το σώμα μας συνδέεται με την αυτοαγάπη, την αυτοφροντίδα και την αυτογνωσία. Η αλλαγή προς μια πιο υγιή εικόνα σώματος ξεκινάει όταν παρατηρούμε που εστιάζει αρνητικά το μυαλό μας σχετικά με την εικόνα που έχουμε για εμάς. Η συναισθηματική πείνα εμφανίζεται όταν μη μπορώντας να διαχειριστούμε τα συναισθήματα μας και μη υιοθετώντας σωστές στρατηγικές αντιμετώπισης, καταφεύγουμε στο φαγητό. Έτσι, όταν είμαστε αγχωμένοι, εκτονωνόμαστε μέσω του φαγητού ή όταν δεν αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας και τα καταπιέζουμε, καταλήγουμε καταναλώνοντας υπερβολική ποσότητα φαγητού. Επίσης, όταν νιώθουμε μοναξιά, χρησιμοποιείται το φαγητό ως διέξοδος και ως μέσο παρηγοριάς.

Η συναισθηματική πείνα, επίσης γίνεται αντιληπτή όταν νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να θέσουμε όρια και χάνεται η αίσθηση του ελέγχου με αποτέλεσμα να μην είναι εύκολο το άτομο να ενταχθεί σε ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής. Για αυτό το λόγο, πολλές φορές η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη, καθώς οι λόγοι είναι ψυχολογικοί.

Η συναισθηματική πείνα, λοιπόν συμβαίνει ξαφνικά, γίνεται αντιληπτή ως επείγουσα και υπάρχει η επιθυμία για ένα συγκεκριμένο φαγητό και η κατάσταση αυτή συνοδεύεται από ένα έντονο συναίσθημα, που δεν είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε τη δεδομένη στιγμή.

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τη συναισθηματική πείνα

 

Περισσότερα στο shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *