Αν η φοβία για τα αεροπλάνα και τις πτήσεις σε εμποδίζει να κάνεις τα ταξίδια που ονειρεύεσαι, είναι καλό να γνωρίζεις πως υπάρχουν τρόποι να το διαχειριστείς και να το αντιμετωπίσεις.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται τα αεροπλάνα, αλλά έχεις σκεφτεί τι είναι αυτό που σε φοβίζει; Είναι τα ύψη, το σκοτάδι, η κλεισούρα της καμπίνας, η πίεση του αέρα, η αγοραφοβία; Ή μήπως είναι όλα αυτά και το γεγονός ότι αποκαλείται πτήση; Ας δούμε λοιπόν, τι είναι ο φόβος της πτήσης.

Τι είναι η φοβία για τα αεροπλάνα;

Η φοβία για τα αεροπλάνα -φοβία πτήσης- αφορά στον υπερβολικό και παράλογο φόβο που προκαλείται σε κάποιον όταν πραγματοποιεί ένα ταξίδι με αεροπλάνο. Κεντρικό στοιχείο είναι ο υπερβολικός φόβος μήπως το αεροπλάνο πέσει. Ο φόβος εκδηλώνεται με έντονα σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, τρέμουλο, ναυτία, μυϊκή ένταση, μουδιάσματα κ.α. Το άτομο με φοβία πτήσης αντιλαμβάνεται πως ο φόβος του είναι υπερβολικός, ωστόσο νιώθει ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για να τον αντιμετωπίσει. Γι’ αυτό το λόγο φροντίζει είτε να αποφεύγει εντελώς τα ταξίδια με αεροπλάνο είτε να τα κάνει όταν είναι πολύ απαραίτητο χρησιμοποιώντας διάφορες «βοήθειες» όπως το αλκοόλ, ή αγχολυτικά φάρμακα. Συχνά οι αποφυγές που προκύπτουν από αυτή τη φοβία προκαλούν σοβαρή δυσλειτουργία στην προσωπική και επαγγελματική ζωή του ατόμου και αποτελούν τον βασικό παράγοντα διατήρησης του προβλήματος.

Η φοβία πτήσης μπορεί να εκδηλωθεί κατά την παιδική ηλικία ή την ενήλικη ζωή  και ανήκει στις ειδικές φοβίες, οι οποίες εντάσσονται στις διαταραχές άγχους. Πιθανόν να συνδέεται με προσωπικά βιώματα π.χ. πτήση με πολλές αναταράξεις και φόβο ή διηγήσεις άλλων για τις δικές τους δυσάρεστες εμπειρίες με αεροπλάνα, καθώς και με άλλους βιοψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Φοβία για τα αεροπλάνα και αγχώδεις διαταραχές

 

Περισσότερα στο shape.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *