Το πρόβλημα δεν είναι ουσιαστικά το πρόβλημα, αλλά η αντιμετώπιση του. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα άριστο εργαλείο αυτογνωσίας. Μας παρέχει το χώρο μέσα στον οποίο μπορούμε με ασφάλεια να εκφράσουμε ό,τι σκεφτόμαστε. Ο θεραπευόμενος αρχίζει να εντοπίζει τις διαστρεβλώσεις των προσδοκιών που επιφέρει το παρελθόν του– και αναπτύσσει λιγότερο αυτοκαταστροφικούς τρόπους αλληλεπίδρασης με τους ανθρώπους γύρω του. Η πραγματική εσωτερική γαλήνη έρχεται όταν μπορέσουμε να αποδεχτούμε πραγματικά τον εαυτό μας και τους γύρω μας για αυτό που είναι. Ακόμα η αποδοχή μπορεί να σημαίνει και αποδέχομαι όσα δε μπορώ να αποδεχτώ και αυτό είναι εντάξει.
Την πλειοψηφία των προβλημάτων που μας απασχολούν την αντιμετωπίζουμε με την εμπειρία και τις γνώσεις που αποκτήσαμε κατά τη διάρκεια της ζωής και με τη στήριξη του οικογενειακού και κοινωνικού μας περιβάλλοντος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις στις οποίες τα παραπάνω δεν είναι αρκετά ή αποτελεσματικά ενώ μπορεί να διαπιστώσουμε ότι το πρόβλημά μας γίνεται χρόνιο. Οι λόγοι ποικίλουν. Συχνά για παράδειγμα, η συναισθηματική μας εμπλοκή σε μία κατάσταση που αντιμετωπίζουμε μπορεί να μη μας επιτρέπει να την δούμε καθαρά. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να αποστασιοποιηθούμε προκειμένου να καταλήξουμε στη βέλτιστη λύση. Επίσης, οι συμβουλές που πρόθυμα μπορεί να μας παρέχει το οικείο περιβάλλον μας μπορεί να είναι μεροληπτικές πάλι για συναισθηματικούς λόγους. Σε άλλες περιπτώσεις χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και πρακτική εμπειρία που δεν είναι δυνατό να τις παρέχουν το περιβάλλον μας ή τα μέσα επικοινωνίας όπως το διαδίκτυο. Ο ψυχολόγος έχει την απαραίτητη εκπαίδευση που θα μας επιτρέψει να προχωρήσουμε σε αυτή την αναζήτηση και να αντιμετωπίσουμε με ομαλότερο τρόπο τα ζητήματα που μας απασχολούν.

Η ψυχοθεραπεία στόχο έχει να εκτοπίσει, αναμορφώσει ή επιβραδύνει τα υπάρχοντα συμπτώματα, να οργανώσει τη συμπεριφορά σε σωστές βάσεις, αλλάζοντας τα δυσλειτουργικά σχήματά της και να προάγει τη θετική ανάπτυξη κι εξέλιξη της προσωπικότητας. Επίσης είναι κατάλληλη σε ερωτήσεις όπως:

 • Διαχειρίζομαι κατάλληλα τα επίπεδα του στρες;

 • Είμαι ικανοποιημένος με την επαγγελματική μου εξέλιξη;

 • Τι αλλαγές χρειάζεται να κάνω για να βελτιώσω τη ζωή μου;

 • Πως το παρελθόν μου επηρεάζει τη ζωή μου σήμερα;

 • Οι προτεραιότητες μου συμφωνούν με τους στόχους μου;

 • Τα όρια που θέτω στις σχέσεις μου με τους άλλους είναι πολύ χαλαρά ή πολύ αυστηρά;

 • Μπορεί το αίσθημα του φόβου να μην με αφήνει να δράσω ελεύθερα και να εξελιχθώ όπως θα επιθυμούσα;

 • Βιώνετε άγχος, συναισθηματική φόρτιση και αγωνία με συγκεκριμένη αιτία ή για λόγους που αδυνατείτε να προσδιορίσετε.

 

Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε το γραφείο του Ψυχολόγου εάν αισθάνεστε πως σε αυτή την χρονική στιγμή της ζωής σας:

 • κατακλύζεστε από επίμονες αρνητικές σκέψεις και ανεξέλεγκτο φόβο,  
 • βρίσκεστε σε μια συγκρουσιακή σχέση, η οποία σας πληγώνει και την οποία αδυνατείτε να διαχειριστείτε ή και να τερματίσετε,
 • αντιμετωπίζετε ένα δίλημμα ή εάν βρίσκεστε μπροστά σε μια σημαντική απόφαση την οποία αισθάνεστε αδύναμοι να λάβετε,
 • μια σημαντική αλλαγή ζωής (επισημοποίηση μιας σχέσης, απόκτηση παιδιού, απώλεια προσώπου, αλλαγή ή απώλεια εργασίας) σας φορτίζει ψυχικά και γεννά σκέψεις που δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε,
 • βιώνετε θλίψη, βαθιά μελαγχολία κι έχετε παρατηρήσει διαφοροποίηση στην όρεξή σας και στον ύπνο σας,
 • μια κατάσταση που αδυνατείτε να διαχειριστείτε στέκεται εμπόδιο στην απόλαυση της ερωτικής σας ζωής και της σχέσης με τον σύντροφό σας,
 • χρειάζεστε μια συμβουλευτική καθοδήγηση αναφορικά με την διαπαιδαγώγηση και την διαχείριση συμπεριφορών του παιδιού σας.

 

Πως μπορώ να επωφεληθώ από την ψυχοθεραπεία;

Όταν τα άτομα αρχίζουν την ψυχοθεραπεία, συχνά ρωτούν τι μπορούν να κάνουν για να έχουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε μερικές βασικές αρχές:

 • Επιλέξτε έναν θεραπευτή με τον οποίο αισθάνεστε άνετα.
 • Ορίστε τους στόχους σας.
 • Αποκαλύψτε τον εαυτό σας και εκφράστε τις ανησυχίες σας.
 • Κατανοήστε το πλαίσιο της ψυχοθεραπείας.

 

Επιλέγοντας τον κατάλληλο ψυχοθεραπευτή

  Έρευνες σχετικά με τα αποτελέσματα της ψυχοθεραπείας δείχνουν ότι ο πιο ισχυρός παράγοντας για την αποτελεσματικότητα της θεραπείας είναι η ποιότητα της σχέσης που υπάρχει με τον θεραπευτή.  Όταν επιλέγετε έναν θεραπευτή, η ικανότητά σας να αποκαλύπτετε ευαίσθητο υλικό και να επικοινωνήσετε ανοιχτά σε αυτόν, ενισχύεται σημαντικά εάν αισθάνεστε άνετα με τον θεραπευτή και μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του. Επίσης, θέλετε να αισθάνεστε ασφαλείς στις δεξιότητες, τις ικανότητες και την προσέγγιση του θεραπευτή, ανάλογα με τις ανάγκες σας.

  Εάν δεν είστε ευχαριστημένοι με την προσέγγισή ή με τα αποτελέσματα, εκφράστε τις ανησυχίες σας νωρίς. Ο θεμελιώδης λίθος μιας επιτυχημένης ψυχοθεραπείας είναι πάντα η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα σε εσάς και τον ψυχοθεραπευτή. Ακριβώς επειδή η ποιότητα της σχέσης που θα αναπτύξετε με τον ψυχοθεραπευτή πρόκειται να καθορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την έκβαση της ψυχοθεραπευτικής διαδικασίας.

  Είναι πάρα πολύ σημαντικό να επιλέξετε ψυχοθεραπευτή με τον οποίο:

 • νιώθετε άνετα να εκφραστείτε,
 • αισθάνεστε μια άνετη σύνδεση κι ευχάριστη επικοινωνία,
 • νιώθετε ότι σας αποδέχεται όπως είστε,
 • είναι σε θέση να δημιουργήσει και να διατηρήσει ένα ασφαλές περιβάλλον συνύπαρξης και συνομιλίας μαζί σας, ένα περιβάλλον στο οποίο θα μπορέσετε με εμπιστοσύνη να εξερευνήσετε τα προβλήματα, τις αγωνίες και τις συγκρούσεις που βιώνετε.

 

Φροντίστε να επιλέξετε, με άλλα λόγια, έναν ψυχοθεραπευτή με τον οποίο νιώθετε πολύ άνετα να χτίσετε μια σχέση που θα αλλάξει την ζωή σας προς την κατεύθυνση που βαθιά επιθυμείτε!

Σκεφτείτε ότι αξίζετε την καλύτερη δυνατή ψυχοθεραπευτική εμπειρία