Η αυτοεκτίμηση αποτελεί την αίσθηση που έχουμε για την προσωπική μας αξία και τον τρόπο που βλέπουμε τον εαυτό μας. Η εικόνα που έχουμε για εμάς, το τι πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε και πόσο αξίζουμε να δεχτούμε την αγάπη επηρεάζεται από την αυτοεκτίμηση. Η αυτοεκτίμηση επηρεάζει σε τι βαθμό μας αρέσει ο εαυτός μας και ποσό τον εκτιμούμε και τον αποδεχόμαστε. Η υψηλή αυτοεκτίμηση, λοιπόν καθορίζει τον θετικό και στοργικό τρόπο που μιλάμε για τον εαυτό μας, ότι δεχόμαστε τα κομπλιμέντα με ευχαρίστηση και ευκολία, συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη που έχουμε κάνει και ότι επιβραβεύουμε την επιτυχία μας.

Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η αρνητική εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας, αποθαρρύνει την παραγωγικότητα και παρεμποδίζει τη δράση. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη “χρόνια” δυστυχία. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση σχετίζεται με τον καταπιεσμένο θυμό, τη μοναξιά, την ντροπή, την αυτοκριτική, το κοινωνικό άγχος, και την αυτό-αμφισβήτηση. Υπάρχουν τρόποι που μπορείς να εφαρμόσεις και μπορεί να επηρεάσει τη θετική σου αυτοεικόνα και να βελτιώσεις την αυτοεκτίμηση.

  • Δημιούργησε ένα «βάζο» κομπλιμέντων. Για ένα μήνα και κάθε μέρα, σημείωσε τα πράγματα που σου αρέσουν στον εαυτό σου. Μπορείς να συμπεριλάβεις ικανότητες, εξωτερικά χαρακτηριστικά και ότι άλλο σου αρέσει και σε επηρεάζει θετικά. Στο τέλος του μήνα, ανάτρεξε και διάβασε όλες τις σκέψεις σου και δες την θετική επίδραση που έχουν σε εσένα.

Περισσότερα στο nancy.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *